juni 12, 2017 Redaktoer 0Comment

Ordet «hacker» er blitt dagligtale, men bruken av ordet viser også at det er ytterst få som egentlig vet hva ordet betyr.

Nesten helt siden den elektriske historiens begynnelse og utviklingen av elektriske apparater, har hacking og cracking også eksistert. En av de aller første kjente hackerne var magikeren Nevil Maskelyne. For ganske nøyaktig 110 år siden, i 1903 hadde den kjente italienske oppfinneren Guglielmo Marconi en oppvisning for et utvalgt publikum hvor han skulle vise hvordan man kunne sende private meldinger i morsekode over radiosignal på en enkel og sikker måte. Nevil Maskelyne var ikke enig i påstanden om sikker overføring og hacket seg derfor inn i systemet. Etter han hadde hacket seg inn sendte han sine egne meldinger hvor han fornærmet Marconi på det groveste foran sitt eget publikum for å tilbakevise påstanden om sikker kommunikasjon og for å bevise sitt eget poeng. Dette er ikke ulikt enkelte hackere i dag, som ønsker å teste ut om såkalte sikre datasystem er så sikre som de gir seg ut for å være. At store firma går ut og hevder at de har et ugjennomtrengelig system, kan også være en motivasjon i seg selv for angripere.

Det er også viktig å ha en gjennomgående forståelse på hvilke typer angrep vi kan bli utsatt for og hvordan de ulike personene som utfører slik angrep blir definert, blant annet forskjellen mellom en cracker og en hacker. Media har stort sett alltid ukritisk brukt ordet hacking, som har gjort at dette begrepet har blitt stående og blir brukt i tide og utide og ved tilfeller av både cracking og hacking. Et populært uttrykk, brukt første gang av Philip Tellis er at: «Hackers build things; crackers break them!». Det er en pågående langvarig diskusjon om hva som er nøyaktig definisjon på en cracker og en hacker. En av hovedforskjellene som blir trukket frem er allikevel at en hacker har en dyp forståelse på hvordan ting fungerer og har muligheten til å endre på ting innenfor systemer uten nødvendigvis å ha kriminelle motiv. Crackere derimot regnes ikke for å være på et like høyt nivå ferdighetsmessig og kjennetegnes ved at vedkommende kun ønsker å ødelegge ting for ondskapens eller egen vinnings skyld. Såkalte etiske hackere som kun ønsker å teste sikkerheten, uten onde hensikter blir populært kalt «white hat», mens crackere gjerne blir definert som «black hat», en kombinasjon av disse to typene er populært kjent som «grey hat». Det er allikevel viktig å understreke at ikke alle er enige i de ulike definisjonene som her er gitt, men alle kan være enige om at det finnes en betydelig forskjell. Ønsker du fremdeles å kunne sove godt om natten, kan du trykke her.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *